PDO 2017-2018

Dedicat celor 25 de bursanți FLEX

Dimineața zilei de 1 iulie, emoții superlative, ultimele bagaje, câte un mesaj pe grupul de pe facebook (pe care se vorbește zilnic cu un debit alarmant începând cu data de 1 aprilie, după cum a edificat chiar astăzi Ana). Câțiva au ajuns deja la căminul Universității Româno-Americane, ne tot trimit mesaje spunându-ne să ajungem mai repede. Unde ne grăbim toți? La PDO, evident! Încerc să îmi imaginez privirea nedumerită a cititorilor auzind termenul PDO (în afară de cele 24 de febleți ale mele, bursanții FLEX, în mod evident). Și ce mai îmi place să explic!

Programul FLEX, finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii, le oferă liceenilor români șansa grandioasă de a studia într-un liceu american și de a trăi în cadrul unei familii americane timp de un an întreg. Anul acesta am avut norocul de a fi unul dintre cei 25 de finaliști care vor pleca în America în luna august, pentru a se întoarce un an mai târziu. PDO este o scurtă tabără de patru zile în cadrul căreia bursanții învață despre societatea americană, ce înseamnă FLEX la nivel mondial și despre cum să treacă peste orice dificultate care poate să apară pe parcursul anului petrecut în SUA. În cadrul celor patru zile, toți am primit inițierea, care a culminat cu botezul nostru, iar acum suntem oficial parte din marea familie FLEX.

Mai multe date despre FLEX aici.

Bun, acum că am terminat cu datele tehnice și v-am lămurit pe toți, să revenim la povestea noastră. Îmi amintesc cu mare claritate momentul sacru când am pătruns pe ușile Universității Româno-Americane și i-am văzut pe primii bursanți. Adevărat, vorbeam intens de câteva luni bune, însă nu apucasem să ne cunoaștem, să ne înțelegem spiritul unii altora. Aveau ochii plini de emoție și de ceva temător, ca atunci când te găsești pentru prima dată înaintea unui palat imens și trebuie să îl explorezi, cameră cu cameră. Însă cel mai important, am citit în ei o sete de mai mult și o speranță colosală, care mistuie tot ce se opune ei.

19667527_1815986318730660_3037459667539207540_o

În data de 3 iulie a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente de pe parcursul taberei, respectiv vizita la Ambasada SUA și interviul pentru viză. Nu a fost atât de înfricoșător pe cum ne imaginam și am avut șansa de a-l cunoaște pe domnul  Ron Hawkins, Consilier pentru presă și cultură la ambasadă, un om cu o charismă teribilă, care ne-a ajutat să înțelegem cât de importantă este această șansă și cum să procedăm pentru a nu o irosi. A doua zi am participat la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Naționale a Statelor Unite, unde am vorbit cu domnul ambasador Hans Klemm, cu domnul Hawkins, cu numeroși ofițeri americani (care au un accent genial și sunt plini de vorbă când sunt întrebați de statul unde s-au născut) și cu doamna Sharon Robinson. Aceasta este fiica lui Jackie Robinson, în cinstea căruia a fost dedicată recepția ambasadei. Sărbătorit în fiecare an pe data de 15 aprilie, Jackie Robinson a fost primul jucător de baseball afro-american care a făcut parte din Liga Profesionistă de Baseball din SUA. Povestea lui a fost una grandioasă, întrucât a reușit în 1947 să înfrângă un zid insurmontabil și să pătrundă într-o nouă etapă de evoluție a lumii.

19731863_1358640817518330_8895128641664141390_n

La finalul zilei de 4 iulie toți ne-am despărțit cu lacrimi în ochi și cu promisiuni de revedere cât mai rapidă. Ne-am creat o familie în doar patru zile, iar traiectoria noastră de abia începe. De acum vom fi mereu împreună, împărțind aceleași emoții, temeri, vise și dorințe. Vom crește împreună, vom schimba țara împreună, alături de toți tinerii din România. Aveți încredere în noi, nu vă vom dezamăgi!

Vreau să îi mulțumesc Elizei care ne-a fost alături încă din prima zi, când ne scriam primele eseuri și visam neîncrezători la o Americă neverosimilă. Le mulțumim lui Damaris, Irei și Lilianei care ne-au ajutat în fiecare secundă și ne-au imprimat zâmbetul omniprezent de pe față și în special lui Tom, care a învățat să danseze hora pentru noi (și vă spun sincer, la final dansa mai bine decât mine).

Totul pare încă un basm lung, cu zâne și feți-frumoși, care nu se mai termină. Dacă ești elev de liceu, vino și tu pentru a face parte din marea familie FLEX. Înscrierile încep în septembrie și poți afla mai multe informații aici.

Dacă vreți să vedeți o altă perspectivă a istoriei noastre, aici găsiți un articol excelent al lui Cosmin Vasiliu, unul dintre cei 25 de bursanți FLEX.

Karla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: